O mých zážitcích, zájmech, zkrátka o mě.

Tradice versus pokrok aneb jak zkloubit v církevním společenství staré a nové

19. 7. 2014 20:31
Rubrika: Moje slohovky

 

V náboženství píšeme každé pololetí úvahu, tak to tu dám. Tato je sice z prvního pololetí, ale myslím, že to snad nevadí.

 

„Katolická církev? Ta je „sto let za opicemi“, není tam nic nového, samé tradiční a staré věci.“ S takovými a podobnými názory jsem se u lidí setkávala často. Ale je to pravda?

   Myslím si, že ne. Třeba takové večery chval nebo spolča nejsou stará vůbec a jsou skvělá. Večery chval mám ráda. Jsou osobní a zároveň ve společenství. A moderní křesťanské písně to krásně doplňují.

   Další novou věcí by mohla být spolča. Diskutuje se o různých tématech, rozjímání nad Biblí, člověk se může mnoho dovědět a na cokoliv zeptat. Je to velká posila ve víře. Člověk ví, že nevěří sám. Podobnou posilou jsou třeba tábory jako je Jump nebo akce na diecézních střediscích mládeže.

   Schola je další moderní věcí. Pro mě má význam určitě veliký, protože mám ráda hudbu a dává mi to prostor zpívat i jiné, moderní písně než z Kancionálu, i když v Kancionálu také nejsou špatné písně. Písně z Kancionálu jsou sice tradiční, ale vůbec bych si bez nich nedokázala představit mši svatou. Je dobré mít změnu v tom, že třeba celou mši doprovází schola, ale kancionálové písně prostě k tomu patří. Dělají ze mše svaté něco důstojného a svátečního. Líbí se mi také, když schola při mši svaté s varhanami zazpívá dvě nebo tři písně, mši to hodně oživí.

   V neposlední řadě jsou moderní věcí signály. Je dobré být na stránce, kde člověk nečte o tom, co která osobnost udělala nebo jestli je právě zadaná nebo udělané „senzace“ ze špatných zpráv a podobné věci, ale místo toho si přečte třeba úryvek z Bible nebo nějaký pěkný článek, který někdo napsal. Také jsou signály dobré k tomu, aby člověk byl v kontaktu s věřícími přáteli, které poznal na nějaké akci, ale bydlí daleko.

   Ale i v tom tradičním může být pokrok, např. mše svatá. Od té původní se dnešní mše trochu liší. Kněz neslouží mše latinsky. Je to určitě dobře, protože tehdy rozuměli knězi jen lidé, kteří měli Misálek, ve kterém byly všechny texty Česky. Další věcí, která se určitě trochu liší je doba trvání eucharistického půstu. Kdysi trval eucharistický půst 12 hodin a Svaté přijímání se podávalo jednou měsíčně.

   Myslím si, že tradice je dobrá, ale když je přiměřená a rozumná změna, nic se tím nezkazí, protože změna je život.

Zobrazeno 949×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio