O mých zážitcích, zájmech, zkrátka o mě.

Integrace- ano nebo ne?

Vím,je  to už delší dobu, kdy se spustila  lavina různých diskusí ohledně výroku našeho pana prezidenta k integraci handicapovaných do běžných škol. Tuším, že to bylo někdy v lednu tohoto roku. Nedávno mi taťka  říkal, že toto téma se opět řešilo v  pořadu Máte slovo.A to mě tak nějak přimělo napsat pár zkušeností s integrací a svůj názor na ni.

Když se na různých soc. sítích strhly na toto téma diskuse, někteřímožná ví, žejsem na jednu takovou stránku na facebooku přispěla svým  příspěvkem o tom, že nikdy nepřestanu být vděčná rodičům za to, že  jsem nechodila do speciální školy, ale doběžné. Mateřskou i základní školu jsem zvládla bez asistenta.

Chodila jsem do církevní mateřské školy. I když  to byla školka církevní,moc kamarádů jsem si tam  nenašla.  Pak nastal problém, kam semnou na základní školu. V naší  vesnici mě měli strach přijímout. Naštěstí ve  vedlejší vesnici, kde byl pouze nižší stupeň, mě přijali. Ve třídě nás bylo málo. Ale ani tam jsem na kolektiv moc  štěstí neměla.

Pak přišel zákon, že školy musí postižené přijímout a tak už jsem do 6. třídy mohla odejít se svými spolužáky do naší vesnice. Tam  s mou  integrací měli problém jak  někteří rodiče,  tak  i pár učitelů. Naštěstí paní učitelka ty připomínky rodičů, že bych s ostatními dětmi  neměla být ve třídě utla a už nic takového nebylo.

Na střední škole (chodila jsem na bigy) přišel zlom. Škola si pro mě požádala o asistenta.  Byla to pro mě veliká změna. V něčem to bylo fajn, v něčem ne. Dobré to bylo v tom, že jsem si sama nemusela připravovat materiály (naskenovat něco a opravit to  tak, aby to bylo pro mě přijatelné jsem si párkrát zkusila a zabralo mi to hodně času, asi bych se ani pak nestíhala učit, kdybych si materiály měla připravovat sama). Maturitu jsem ale dělala bez asistenta, jen s tím, že mě paní asistentka přivedla a odvedla  ke zkoušce.

A teď? Teď jsem v Brně na MU, asistenta jako takového nemám. Předměty navštěvuju normálně s ostatníma, jen testy píšu jinde. Učebnice a materiály jsou připravené úplně  luxusně,  tak dobře jsem snad věci měla připravené jenomna ZŠ,  kdy  jsem  učebnice dostávala ze SPC.

Podle mého názoru je integrace hodně dobrá, dala mi  velkou školu i do života. Neříkám, že spec. školy jsou špatné, pokud by to dítě  opravdu nezvládalo,  tak je to určitě dobré, ale přála bych každému, kdo tu šanci má, aby ji využil. Myslím si,  že spec. škola je přirozené prostředí jenom pro dané postižení, potom, když ten člověk přijde do běžného života, přirozené podmínky spec. školy zmizí a musí se pak učit, jak s tím postižením žít. Integrace je boj, ale boj, který za to stojí.

Zobrazeno 935×

Komentáře

Ivka-Iva-el

Jsi skvělá bojovnice!

zuzankie

Děkuji! :)

Zdendanda

Já jsem rozhodně pro integraci, ale tam, kde je to možné a ne povinně u všech. Jsou děti, které integrováním do bežných škol budou nešťastné, protože budou pořád pozadu, stejně jako jsou děti, které by byly nešťastné v těch speciálních školách. Ale je super, že ty jsi všechno zvládla i že studuješ VŠ.

zuzankie

Ano, já také nejsem pro povinnou integraci u všech dětí, však píšu, žepro děti, které by to nezvládaly jsou spec. školy určitě dobré. Asi ve druhé třídě jsem byla u nás v Opavě ve speciální škole na dni otevřených dveří. A zastavila mě tam jedna holka od nás z vesnice, jestli si na ni pamatuju. Byla uplakaná, protože v té škole byla kratší dobu. Samozřejmě, že jsem sii pamatovala. Ale nechápala jsem, co ona v takové škole vlastně dělá. Nakonec jsme se s mamkou dověděly, že rodiče se nechali zviklat doktorkou a poslali ji tam s úplně lehkou zrakovou vadou, jedno oko jí utíkalo jinam. Pak, když už byla venku mi říkala, že kdyby šel vrátit čas, nešla by tam a zůstala by u nás.

zuzankie

A ať to tu nevyzní, že mi šlo všechno úplně skvěle,mým největším kamenem úrazu byla matematika a všechny předměty, kterých je matematika součástí, takže i taková informatika třeba. Když jsme měli základy programování a měli jsme z toho písemku, řádky jednotlivých programů jsem se naučila nazpaměť jako básničku, odvodit jsem si je prostě neuměla, ať jsem se snažila jak jsem chtěla.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio