O mých zážitcích, zájmech, zkrátka o mě.

Maturita a přijímačky

15. 11. 2015 14:23
Rubrika: Ze života

Květen a červen tohoto roku byly pro mě nejnáročnější měsíce, jaké jsem kdy zatím zažila. Maturovala jsem a mezi tím jsem měla přijímačky. Podala jsem si celkem 7 přihlášek, takže testů bylo bohatě. Ale začněme pěkně po pořádku

Začátkem května zahltila celou republiku písemná část státní maturity. První den jsme psali slohovku z angličtiny. Charakteristika i mail kamarádům byl docela v pohodě. Naštěstí jsme měli prozíravou profesorku, která si myslela, že zrovna charakteristika v zadání bude, protože tam ještě za tyy roky nebyla, takže nás na to upozorňovala. Další den přišel na řadu ten diskutovaný didakťák z češtiny a slohovka. Ten test bych za sebe zhodnotila tak, že jsem to i s dvojnásobkem času měla problém stihnout, na konci už jsem opravdu spěchala, takže už jsem ani pořádně nevěděla, co čtu, stránky už jsem jenom tak projížděla, až mi začaly brnět polštářky prstů a začínaly mi znecitlivět. Pro představu zadané výchozí texty byly v Braillu klidně i na 4-5 stránek. Slohovka byla lepší. Domů jsem odcházela s pocitem, že didakťák s velkou pravděpodobností asi nemám.

Další den přišel na řadu didakťák z angličtiny. Ten byl připravený úplně luxusně, místo obrázků jsme v první poslechové části měli jako možnosti české výrazy, v poslechu nebyly žádné takové ty stresující hlášky jako:"Máte 30 sekund na zaznamenání odpovědí.", takže jsem se nemusela nad ničím stresovat a pokud bylo v textu určování "true" nebo "false", tak byl text rozdělený do několika částí, ke každé části byly otázky, které se k ní vztahovaly, k orientaci v textu úplně super.

A teď něco málo ke způsobu zadání. Sama jsem byla zvědavá, jak to Cermat bude mít připravené, protože se ke mě dostávaly různé informace. Někdo tvrdil, že zadání dostanu jenom v el. podobě, někdo zase, že zadání budu mít jenom v Braillově písmu. Nakonec jsem dostala obojí a to bylo podle mě nejlepší, protože stejně jsem to měla i u přijímacích zkoušek na MU do Brna.

O dva dny mě čekaly první přijímačky do Brna. Jeden den jsem dělala TSP (Test studijních předpokladů). Asi se nemusím rozepisovat, jak je tenhle test náročný, ale bylo to pro nás připravené hodně dobře. U prostorové představivosti jsme měli reliéfní obrázky a u dvou úkolů dokonce i vyrobené modely. Další den jsem měla oborový test z psychologie.

Pak jsem měla asi dva týdny volno a měla jsem tak prostor připravovat se na ústní maturitu, i když jsem stále netušila, jestli k ní přistoupím. Jaké bylo moje překvapení, když jsem jednoho dne otevřela mail a zjistila, že i ten didakťák jsem zvládla a že mojí ústní maturitě nic nebrání.

Dva dny před maturitou jsem si udělala "výlet" do Olomouce, opět na přijímačky. Tentokrát to bylo náročnější, dělala jsem tři testy v jeden den. Test studijních předpokladů, oborový test z psychologie, oborový test z angličtiny.

Další den už jsem začínala pořádně šílet z blížící se maturity. Volala jsem si ještě s kamarádkou a ta říkala, že když maturovala ona, ani si to neuvědomovala a ať si to hlavně užiju, i to originální spojení s Bohem. A že opravdu originální bylo, jsem se mohla přesvědčit další den.

Ráno 25.5., kdy jsem maturovala, byla za naši třídu sloužena v naší školní kapli mše svatá. Pak jsem se chvíli potila doma ve vlastní šťávě, protože jsem maturovala až odpoledne. A to originální spojení s Bohem se projevovalo tak, že i když jsem si vylosovala otázku, kterou jsem přímo nechtěla nebo kterou jsem se učila dávněji a netušila jsem, jestli si na něco vzpomenu, vždycky jsem to zvládla. A díky tomu jsem úspěšně odmaturovala. :)

V červnu mě ještě čekaly dvoje přijímačky, jedny v Brně (oborový test z angličtiny) a druhé v Ostravě (také oborový test z angličtiny). A kde, že jsem to nakonec skončila? Od 19.9. jsem v Brně na MU na religionistice.

Zobrazeno 880×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio