O mých zážitcích, zájmech, zkrátka o mě.

Andělé v mém životě

16. 10. 2016 12:04
Rubrika: Ze života

Jak asi mnozí víte, chodím do Ostravy na jazykovku. Jezdím poslední dobou celkem často sama.

Ve čtvrtek jsem jako obvykle jela autobusem, potkala jsem kamarádku, tak jsme si cestou povídaly. Na konečné stanici se naše cesty rozdělily. Já přestupovala na jiný autobus, ona na trolejbus. Dřív přijel můj autobus. Jela jsem jen jednu zastávku. Po výstupu mi připadalo zvláštní, že necítím pod nohama ani holí reliéfní dlažbu. A tak jsem si řekla, že se asi nic neděje, že jsme zastavili určitě za nějakým dalším dopravním prostředkem MHD a tak jsem se začala směrovat doprava, kde jsem předpokládala, že bude. Je to takový můj orientační bod. Hledala jsem ji však marně. Najednou jsem za sebou slyšela mužský hlas:"Víte kde jste? Tady opravují cestu, jste u restaurace Nashwill, musíte rovně, přejít koleje a...." dál už jsem neposlouchala a začínala jsem uvažovat, co teď. Blízko ani živáčka. U nás na vesnici bych si troufla hledat směr, ale v Ostravě, v tak velkém městě...

Pak mi probleskl hlavou nápad. Mám v mobilu aplikaci Asistent. Jsem propojená přes aplikaci s Navigačním centrem SONS (SONS - Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých) a když mám zaplý internet a zavolám tam, odešlou se jim moje polohové údaje a hovor snímá i video, takže operátor, co tam sedí, mě může donavigovat. Užuž jsem vytahovala mobil, když tu ke mě přišel jeden z opravářů a doprovodil mě až na tramvajovou zastávku, kam jsem potřebovala. Jen tak jsem se ho zeptala, jak dlouho budou opravy trvat. Po té, co jsem se dověděla, že až do úterka, začaly mi hlavou kroužit nové starosti. Co bude zítra? Obětuje se zase někdo z opravářů nebo si vyzkouším pomoc aplikace Asistent, kterou jsem ještě nezkoušela?

Příští den jsem vyjela s vědomím pomoci v kapse, kdyby bylo nejhůř, i když přece jenom jsem si víc přála pomoc na místě. Když jsem vystoupila z prvního autobusu a čekala na další, přišla za mnou jedna paní od nás z vesnice, kterou bych ani neznala nebýt toho, že už mě jednou doprovázela do Tyflocentra, protože tam pracuje. Je moc hodná, taková otevřená, když mě tehdy doprovázela, sama mi nabídla, ať se na ni obrátím, pokud budu potřebovat pomoc. Ptala se, kam jedu, tak jsem jí odpověděla a ona, že může jet jak trolejbusem tak tramvají, takže pojede se mnou. Jak já jí byla vděčná. Najednou mi došlo, že jsem se zase, jako tolikrát, starala zbytečně nad hromadou věcí. Jela se mnou autobusem a pak jsme spolu jely i kousek tramvají, takže mě na tu tramvajovou zastávku, kde se opravuje cesta, doprovodila.

 

Zobrazeno 1000×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio