O mých zážitcích, zájmech, zkrátka o mě.

Hold českým tradicím

Už pár dní nějak přemýšlím nad jednou věcí. Nad tím, že i když hodně lidí údajně nevěřících tady v Česku tvrdí, že nevěří v žádného Boha, přesto u nás o Vánocích nosí dárky Ježíšek. A to ne jenom v křesťanských rodinách, ale i v těch, kde lidé nevěří. Jen občas někde zabloudí santa claus. Jednoho takového zbloudilého jsme potkali i v Praze na vánočních trzích.

Líbí se mi to, že křesťanské kořeny, i když někteří nechtějí, u nás stále převládají. Když jsem sledovala Pelíšky, které se odehrávají v období komunismu, zarazilo mě to, že i v této době, která se lidem snažila víru vzít, zněly koledy. A tak mě napadlo, že to, co u nás naše křesťanské kořeny drží, musí být silnější než jakákoliv ideologie.

Psali jsme si se známým ze Srbska o Vánocích u nich a u nás. Když zjistil, že u nás nenosí stejně jako u nich dárky obdoba santy clause děda mráz, ale Ježíšek, byl překvapený. Myslel si, že to je jenom u protestantů.

Vím, že nejsem zase tak stará. Ale přála bych si, aby i budoucí generace nezapomněli na české tradice a nevyměnili Ježíška za santu clause nebo dušičky za halloween a nezapomněli na české tradice, které byli, jsou a snad i budou.

Zobrazeno 875×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio