O mých zážitcích, zájmech, zkrátka o mě.

Není rom jako rom

8. 2. 2019 12:53
Rubrika: Ze života

Zapovídala jsem se na návštěvě, což nebylo v plánu a zase nestíhám. Naštěstí jsem si prozíravě sbalila kufr i batoh už před tím, takže obě zavazadla můžu jen co přijdu na kolej vzít a jít na autobus domů.

Pospíchám, a jak dávám pozor jen tak napůl, stihnu zakopnout o obrubník a padám. Hůl mi vypadne z ruky a spadne opodál. Pomáhá mi na nohy nějaká paní a zjišťuje, co se stalo, naštěstí jen pořádná odřenina kolene, protože krev trochu prosákla i přes látku oblečení. Podává mi hůl a já už tentokrát o poznání pomaleji pokračuju směr tramvajová zastávka. Neeeee, jedna tramvaj mi zrovna ujíždí, super. Tak čekám na další, naštěstí přijíždí zanedlouho. Nastupuju.

Když pak vystoupím, zjišťuju, kolik je hodin. Ne, já jsem se neměla dívat. Když půjdu sama, je otázka, jestli to stihnu, když přece jen mi to trvá trochu dýl, ale když by mě cestou potkal někdo, kdo by mě tam přímo odvedl a já se nemusela soustředit na cestu, určitě stíhám. No nakonec riskuju a jdu sama. V duchu počítám s tím, že se když tak přemístím na vlak.

Když vylezu z podchodu, potkávám nějakou paní s dcerou, nabízejí mi pomoc, i když vůbec nejdou na autobus. Podle hlasu té ženy jsem si skoro na sto procent jistá, že se jedná o romku. Familiérně mě chytá v podpaží a jdeme, holka asi tak 13 let podle hlasu mi lehce pomáhá řídit kufr.

Když dorazíme na nádraží, říkám jim, že mě stačí odvést jen k okýnku, že už si to domluvím a odvedou mě k autobusu. Paní však jinak nedá a ptá se, kam jedu. Doprovodí mě až k autobusu a upozorňuje řidiče, že mě přivedla, bere mi kufr a já v duchu doufám, že mi ho odnáší do zavazadlového prostoru. Slyším zvuk pokládání, takže jo, dala ho tam. Pak mě odvádí ke stewardce, říkám jí číslo jízdenky. Dostanu číslo sedadla a stewardka, protože si nejdřív myslí, že se s paní známe se ptá, jestli mě tam odvede a nabízí jí, že mě tam klidně odvede sama. "Klidně mě tam můžete...." chci začít říkat stewardce, ale paní:"Jo, já ji tam zavedu." Pak stewardka zjišťuje, že se vlastně neznáme a i když už tam má dalšího zákazníka, volá na tu ženu:"Já bych ji tam ale odvedla, já jsem si myslela, že se znáte." Žena na to neříká nic, doprovodí mě k sedadlu a ještě upozorní spolucestujícího, že nevidím. Rozloučíme se a ona odchází.

Není rom, jako rom. Nikdy jsem s nimi neměla problém, pokud se ke mě chovali slušně. Tahle paní mě překvapila a hodně, takovou vstřícnost jsem fakt nečekala. Připomnělo mi to úryvek z Bible o samaritánovi a zraněném.

Zobrazeno 24931×

Komentáře

Theresie

prima článek Zuzi, občas soudíme lidi podle barvy,mluvy,stylu a kdoví čeho ještě,aniž bychom toho člověka lépe poznali..o to více jsme potom překvapeni,když ten od koho bychom pomoc nejmíň čekali nám pomůže více,než na koho spoléháme :-)
(možná chaoticky s chybami napsané,ale to je fuk,šla na mě myšlenka,tak jsem musela psát)

solipso


Je tu na signálech vůbec nějaký Cigán nebo Rom?

deFlegmatique

Nevím, zda aktivní, ale jo (jsou).

JiKu

Kdo občas lidi nesoudí, není občas překvapen.

solipso

JiKu: Výrok jak od Wericha. Na hrnečky tisknout!

jondra

Pěkný článek. Jen mi vrtá hlavou, co rozhoduje o tom, jestli člověk je nebo není Rom.

solipso

V tomto případě hlas.

jondra

Ok. Tak to.můžu být taky Rom.

zuzankie

Romové ho mají prostě tak specificky atypický, spíš by to chtělo vidět/v praxi

deFlegmatique

@jondra "Jen mi vrtá hlavou, co rozhoduje o tom, jestli člověk je nebo není Rom."

O tom, zda někdo je nebo není Rom rozhoduje to, jestli jeho rodiče jsou, nebo nejsou Romové.

JiKu

deFlegmatique: Skvělá poznámka, ale jordaně lze rozumět - přeložit si tu zkratku do košer vyjádření - podle čeho poznává třetí osoba, zda je dotyčný Rom :-)

deFlegmatique

(Neplést @jondra a @jordanna, mohli by Vám to mít za zlé oba:-)
---
Napadá mě (ale nevím, zda je to košer) že když dotyčný vypadá jako Rom, chová se jako Rom, mluví jako Rom (a ne jako gadžo) jestli to náhodou nebude Rom.

JiKu

Omluva oběma!

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio