O mých zážitcích, zájmech, zkrátka o mě.

Kterak jsem se netopýrem stala

21. 12. 2019 21:32
Rubrika: Nezařazené

Nadpis zní asi trochu neobvykle, ale uvidíte sami. Ještě nespím hlavou dole, nelítám, nefunguju výhradně v noci, přesto dokážu detekovat překážky pomocí ultrazvuku.

Když jsem poprvé slyšela o chytrém náramku SUNU BAND, hrozně moc jsem si tuhle pomůcku přála vyzkoušet. Jedná se vlastně o skoro klasické chytré hodinky, dotykový panel jen mají černý, protože na to nepotřebujete koukat. Je však vybavený válečkem, což je sonar.

Příležitost, kdy jsem si náramek mohla vyzkoušet, se naskytla stále ještě letos v květnu na počítačové akci s názvem Agora. Distribuuje ho můj známý, o kterém byla nedávno reportáž v pořadu Víkend. Náramek mě doslova nadchl, nechala jsem si pár dní na rozmyšlenou, až do mě dozní ty nadnesené dojmy, ale přesto mi stále připadalo, že by se mi mohl skutečně hodit.

Ano, překážky jsem před sebou slýchávala vždycky, i vedle sebe a to i když jsem nešla s holí, ale s někým. S taťkou jsme hrávali takovou hru, když jsem byla malá, v podstatě honěnou. Táta se snažil utíkat co nejtišeji a já ho měla za úkol chytit. Většinou se mi to skoro pokaždé povedlo a taťka nechápal, jak to dokážu tak rychle,  když ho přece nevidím a jak dokážu slyšet úplně tiché zvuky. Ano, bylo to tou echolokací. 

Připadalo mi, že tahle pomůcka by mé prostorové slyšení a slyšení překážek kolem mohla ještě  umocnit. A tak jsem se rozhodla, že do toho půjdu. Přece jen je lepší, když překážky vnímáte z větší vzdálenosti. Náramek má dva režimy, jeden vnitřní, který detekuje překážky na menší vzdálenosti a druhý venkovní, který detekuje překážky na větší vzdálenosti, ale také dokáže detekovat třeba větve stromů.

Balíček jsem si nechala poslat do Brna ke kamarádce. Rozbalila jsem ho a jala se náramek s provozňovat. Dělala jsem vše přesně podle návodu, který mi poslal ten kamarád, který ho distribuuje. Trochu jsem bojovala se zavedením mikro USB k nabíjení, protože zdířka je tak trochu hůř umístěna, ale i to se nakonec povedlo. Trochu jsem se kamaráda doptávala na pár detailů. Spárovat se mi ho povedlo s telefonem hned na poprvé. Vyzkoušela jsem si i pár cvičení, které byly v návodu uvedené. Nejdřív jsem jej zkoušela spíš v interiérech než exteriérech. Pak jsem s ním poprvé vyrazila do ulic. Vůbec tedy netuším, jak vypadám s rukou podél těla se kterou ještě navíc točím, protože informace jdou do sonaru kuželovitě, ale jako pomocník je super.

Vlastně už ani jiné hodinky, než tyhle nenosím.

A co krom detekce překážek a hodin ještě umí? Je tam krokoměr, navigace, kterou jsem ještě pořádně nevyzkoušela (mimochodem jedna z věcí, kterou chci ještě testnout), kompas, pomůže vám najít telefon. Jak už jsem zmínila výše, komunikuje s vámi pomocí vibrací, takže se musíte naučit mapu těch různých pulzování, vrnění krátkých a dlouhých, intenzivních a méně intenzivních. Dokonce i hodiny vám sdělí vibračním systémem, který se musíte naučit, ale pokud máte aplikaci v telefonu aktivní, máte i hlasovou odezvu při každém gestu, které na dotykovém panelu uděláte, takže při aktivní aplikaci vám to hodiny sdělí i hlasem. Při nejbližší aktualizaci firmwaru se prý můžeme těšit na další vychytávky, tak uvidíme.

Rozhodně nelituju, že jsem si tento náramek pořídila. Takže to jen tak, ať víte, co se ve světě kompenzačních pomůcek děje.

Zobrazeno 1152×

Komentáře

Ivka-Iva-el

To je skvělé, jak se technika vyvíjí a pomáhá :-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio