O mých zážitcích, zájmech, zkrátka o mě.

Juchú, já slyším

3. 7. 2020 9:49
Rubrika: Ze života

Ano, imituji teď moji sestru, která, když jí naoko rozzlobeně řekneme, když dělá něco rošťáckého:"ty uvidíš, nebo já ti dám takové já to dělat nebudu." odpoví:"Juchú, já budu vidět." případně na druhou možnost:"Juchú, já budu bohatá."

A já říkám:"Juchú, já slyším." Asi si ironicky říkáte:"To je teda objev." Ano, pro mě to objev je, po třech týdnech mám znovu navrácenou schopnost slyšet na pravé ucho. Myslela jsem si tehdy, když jsem ho začala mít zalehlé, že jsem si třeba jen špatně lehla. Pak ale z týdne byly dva, pak tři a stav se pomaloučku zhoršoval. Včera jsem na něj přestala slyšet skoro úplně, v noci mě začalo bolet. Bylo mi v tu chvíli jasné, že bez odborné pomoci se neobejdu.

Říká se, že až něco, co bereme jako samozřejmost ztratíme, uvědomíme si, jak moc to potřebujeme. Měla jsem to podobně. Jak se stav pomalu horšil, začínala jsem se obávat, že ztrácím sluch. Když člověk ještě nevidí, ztráta sluchu je daleko horší představou. Jak moc se na svůj sluch spoléhám. Najednou jsem si nebyla jistá při samostatné chůzi, raději několikrát jsem natáčela zdravé ucho na všechny strany, když jsem přecházela silnici. Bylo mi líto, že zřetelně neslyším švitoření ptáků, povědomé hlasy známých slyším zkresleně, případně se občas přeslechnu. 

Proto obdivuji lidi, kteří chodí po světě s bílou holí s červeným pruhem. Ano, mluvím o lidech hluchoslepých. Já ztratit sluch během života, narovinu říkám, že vůbec netuším, jestli bych to zvládla, hlavně psychicky. Neumím si představit, jak bych třeba ovládala počítač či mobilní telefon bez sluchu. Spoustu věcí bych se učila úplně od začátku, speciální Lormovu abecedu, vůbec nevím, jak bych to řešila se samostatným pohybem, asi bych tím ztratila zase kousek nezávislosti. Proto skutečně smekám před lidmi, jako byla např. Helen Kellerová, kteří dokázali a dokážou žít bez dvou smyslů. Life is either a daring adventure or nothing. (Helen Keller)

A tak lepší si pět dní kapat nepříjemné kapky do ucha a nechat si pomoct, než chodit po zemi s jedním nefunkčním uchem. "Juchú, já slyším a Pane, děkuji Ti za to." :)

 

Zobrazeno 894×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio