O mých zážitcích, zájmech, zkrátka o mě.

Ne, neměnila bych...

Minulý týden jsem byla u očního, kde se rozvinula ač pro mě těžká, ale docela zajímavá debata, která mě donutila k dalšímu přemýšlení. Šlo o to, že oční měl zato, že je lepší neslyšet než nevidět. Ale dva nevidomí ho vyvedli z omylu. Na jeho otázku, jestli by měnili, mu odpověděli:"Ne."

A co já? Měnila bych? Musím s nimi souhlasit, neměnila. A popravdě, nemám moc ráda srovnávání postižení, proto mi tenhle rozhovor dal zabrat. Žádné postižení není ideální a každé má své pro a proti. (Ano, i pro se dají najít, když člověk chce.) A kdybych měla mít jiné postižení než to své? Přiznávám bez mučení, asi bych to nedala. Třeba k té hluchotě, neumím si představit, že bych nemohla poslouchat hudbu, nemohla bych naslouchat rozmanitým lidským hlasům, nemohla bych včera v ZOO slyšet řev lva (úžasný zážitek). Jasně, že bych mohla dělat spoustu jiných věcí, ale přece jenom, jsem zvyklá na to své a asi to vnímám i z toho pohledu, že od narození nevidím vůbec resp. do šesti let jsem uměla rozpoznat tmu a světlo. Takže si vlastně ani neumím představit, jak by svět vypadal, kdybych viděla.

A závěr? Myslím, že moje postižení mě učí vděčnosti za to, co mám. Ano, taky mám svoje slabé chvilky obzvlášť, když se takových maličkostí a komplikací, které ukazují na mou neschopnost v některých oblastech nashromáždí za den víc, ale pak zase vysvitne slunko a mraky přejdou a je to fajn. A taky mi dává vědomí, že Bůh mi dá sílu ten kříž nést a že zrovna tohle je to, co unesu.

 

Zobrazeno 2209×

Komentáře

Marteo

Když jsem se učila na specku (speciální pedagogiku), tak jsem někde četla, že "slepota odděluje od věcí, hluchota od lidí"... Zdá se mi to pravdivé.
(Jinak... kdybych mela mit nějaké postižení a mohla bych si vybrat, beru raději slepotu než hluchotu :) ).

Ivka-Iva-el

Také jsem slyšela, že pro vzdělávání je neslyšet horší nez nevidět - že to má vliv na pochopení. V rodině máme špatně slyšícího a je to vidět, že abstraktní věci mnohdy nechápe.

Zobrazit 11 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio