O mých zážitcích, zájmech, zkrátka o mě.

Vůně svařáku, punče a trdelníku aneb Asi všichni víte, co to znamená....

23. 12. 2016 15:36
Rubrika: Ze života

Minulou sobotu jsme po dlouhé době vyrazili na rodinný výlet. Jak z nadpisu vyplývá, jeli jsme na vánoční trhy do Prahy.

Brzké vstávání o půl čtvrté ráno sice nebylo pro nikoho ničím veselým, ale vyhlídka příjemného výletu byla fajn poháněčem. A mimo to člověk doufal, že se prospí ve vlaku (což mě se teda mimochodem nepovedlo, už jsem prostě nezabrala). Cesta se nějak táhla, tak jsem se po nějaké době rozhodla číst knížku v mobilu. Pak se protáhla ještě víc tím, že vlaku před náma se stala nějaká porucha a tak cestující z porouchaného vlaku přestupovali do našeho. Nakonec jsme šťastně kolem devíti ráno dojeli do Prahy.

Protože trhy byly ještě zavřené, vydali jsme se hledat nějakou kavárnu, kde bychom posnídali. Našli jsme jednu, kde jsme si dali anglickou snídani a kávu. Pak jsme se vydaly prozkoumávat první z trhů. A asi to znáte, spoustu lidí, všechny možné i nemožné věci na stáncích. Ochutnali jsme punč. Já jsem ještě nakoupila pár chybějících dárků. Pak jsme se ještě zašli podívat do knihkupectví k paulínkám a pomodlit se do kostela. To ticho bylo úplnou oázou, na trzích davy lidí a tam... tak úžasné ticho. Pak jsme zjistili, že je tam i výstava Betlémů, na kterou jsme také zamířili.

Betlémy byly různé. Šité, háčkované, z perníku, z vosku, pohyblivé.... Bylo tam dokonce i háčkované cukroví, s mamkou jsme si dělaly srandu, že to uděláme a máme "napečeno" na několik Vánoc dopředu, jen to postavíme na stůl a budeme si představovat, jakpak by to asi chutnalo, kdyby to bylo pečené. :D

Pak už byl čas zamířit na oběd. Šli jsme do naší oblíbené restaurace, kam většinou chodíme, když jsme v Praze. Po obědě jsme zapadli do jednoho obchodního centra, kde jsme si jako moučník dali šlehačkové kuličky a jenom se dívali na drahé věci. Začal s tím taťka, který se zastavil u jednoho kufru a podivoval se nad cenou. Ten kufr stál 10000 Kč, pak to pokračovalo u hodinek, které pro změnu stáli 13000 Kč. Nakonec jsme se rozhodli odejít.

Po odpolední kávě v příjemné kavárně, kde hrál jazz, což do prostředí úplně zapadalo, jsme se vydali znovu na průzkum trhů. Koupili jsme si ořechy v cukru a trdelník a obhlíželi zboží.

Do světelné show, která měla být v 18:30 na Staroměstském náměstí zbývalo ještě dost času a tak jsme se šli podívat na Pražský hrad. Pak už byl čas se vracet zpátky a čím blíž jsme Staroměstskému náměstí byly, dav houstnul. A houstnul tak, že někdy vznikaly nepříjemné tlačenice. Všichni chtěli vidět světelnou show. Když jsme se zastavili, mamka s taťkou odešli koupit svařák a pro malé holky nealkoholický punč. Při popíjení mi museli dělat hradbu, protože do mě neustále někdo šťouchal a politá bunda červeným vínem by asi nebyl úplně dobrý nápad. Šťouchání se ale nedalo bohužel nijak zabránit, protože mnohdy se bez protlačení nedalo projít. Bunda to ale přežila bez úhony.

Nakonec se ukázalo, že světelná show nebyla žádná sláva. Po skončení mi to tak trochu popsali (byly časy, kdy jsem světlo viděla, takže jsem si to uměla představit) a vlastně ani nebylo moc co popisovat, prostě blikající světlo sem a tam.

Pak už se nachýlil čas k odjezdu domů a tak jsme se vydali na nádraží.

Byl to fajn výlet. Už dlouho jsme na žádném rodinném výletě nebyli a tak to byla taková vzácnost, panovala tam i příjemná rodinná atmosféra. Díky Bohu za to. :)

Zobrazeno 901×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio